top of page

Almedalen 2023 - framtidens betalningar och digitaliseringen på finansmarknaden på agendan

Nyligen har SweFintechs kansli genom Louise Grabo och Görel Wästerlid kommit hem från tre dagar i Visby under årets politikervecka i Almedalen. Här får du den komprimerade sammanfattningen av årets Almedalen ur fintechperspektivet.


Generalsekreterare Louise Grabo har deltagit i tre panelsamtal för SweFinTechs räkning, först om kontanternas framtid hos Kontantupproret där Louise bidrag var att digitala betalningar också är en del av framtiden och för att stärka beredskapen behöver vi fler alternativ och inte förlita oss på ett betalsätt. Louise deltog även i en panel hos Positiva Pengar om konkurrens på betalningsmarknaden och vilka effekter det får när storbanker och traditionella finansiella aktörer äger viktiga delar av infrastrukturen. Slutligen deltog Louise i ett seminarium vid namn "cash eller krypto" hos Sparbankernas Riksförbund där diskussionen handlade om framtidens betalningar, kopplat till betalningsutredningen och kryptobranschen. I panelen deltog även Malin Alpen från Finansinspektionen, Andreas Kennemar från Binance och Andreas Ohlsson Sölvesborg-Mjällby Sparbank.


Förutom att delta i diskussionen i flertalet seminarium höll SweFinTech en lunch med politiker och medlemsbolag på plats. Dessutom bevakade vi andra aktuella frågor, bland annat panelsamtalet hos AMF där Finansinspektionen presenterade sin kartläggning av användandet av öppna finansiella tjänster. Detta med anledning av ett regeringsuppdrag där Finansinspektionen fått i uppdrag att se över hur data används inom finansbranschen idag och hur det kan komma att ändras med den nya EU-lagstiftningen FIDA - (Financial Data Access). I kartläggningen har FI samlat in enkätsvar från branschen för att se hur datadelningen ser ut idag. Under seminariet var det fokus på försäkringar och pensioner som är ett område där mer data kommer att delas och öppna upp infrastrukturen för nya aktörer. I panelen var är representanter från AMF, Svensk Försäkring och Insurely. Läs hela kartläggningen här!24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page