top of page

Delta i PTS innovationstävling "betaltjänster för alla"


I Post- och telestyrelsens (PTS) 17:e innovationstävling söker vi innovativa och långsiktiga lösningar som gör det möjligt att förstå och använda digitala betaltjänster i datorn eller i mobilen, oavsett funktionsförmåga. Om du har en bra idé kan du vinna tre miljoner kronor till ditt projekt.

– Vi ser tydliga tecken på att många människor med funktionsnedsättningar och även äldre har stora problem med de digitala betaltjänsterna. Det är ett ökande problem som riskerar att påverka människors möjlighet till självständighet, säger Sverker Brundin, processledare på PTS.

Projektförslagen i PTS innovationstävling ska vara inriktade mot att ta fram färdiga tjänster, produkter eller utbildningsinsatser. Dessa kan vara nya eller en vidareutveckling av befintliga. Exempel på områden är betallösningar vid e-handel, mobila betallösningar, digital fakturabetalning samt signering och identifiering (e-legitimation) i samband med betalning.

Med PTS innovationstävling vill vi bidra till att smarta idéer blir verklighet och att förbättra vardagen för många när det gäller området betaltjänster. Vi vill se att tryggheten ökar när en digital betalning ska utföras. Dessutom att det blir lättare för alla användare att genomföra betalningen, gärna även vid tillfällig brist på mobiltäckning.

– Vi vill att PTS innovationstävling ska ge stöd åt lösningar som är realistiska för marknaden att nå ut med. De projekt som tävlingen finansierar ska leda till att så många som möjligt ska kunna använda lösningarna, säger Sverker Brundin på PTS.


Digitaliseringen av betaltjänster går snabbt och det blir allt mer angeläget att hitta lösningar för dem som idag inte är digitalt delaktiga. Svårigheter att utföra grundläggande betaltjänster finns enligt länsstyrelserna i högre utsträckning hos äldre, personer med funktionsnedsättning, asylsökande och nyanlända. Länsstyrelserna pekar särskilt ut att det finns ett behov av att stötta de digitala betaltjänsternas användarvänlighet.

Situationen späs på av att e-handeln konstant ökar. Under pandemin har accelerationen tilltagit. Här är den vanligaste betallösningen kortbetalning, men även många helt digitala betallösningar ökar snabbt.


Ta chansen att få finansiering till ditt projekt i årets tävling! Ansökan sker från plattformen Challengesgov.se. och sista ansökning är den 25e februari.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page