
I Fintechrapporten 2025 går det att urskilja en svag ljusning i tillgången till kapital. Under de senaste två svåra åren har fintechbolagen ställt om mot lönsamhet för att härda ut lågkonjunkturen. Nu vänder trenden med förhoppning om att den ökade kapitalanskaffningen kan investeras i att utveckla innovativa finansiella tjänster för konsumenter och företag att smidigare hantera sin ekonomi, avseende att betala, spara och investera. Detta är en positiv utveckling som ligger i linje med EU:s arbete om att förbättra kapitaltillgången och Sverige drar sitt strå till unionens innovation- och konkurrenskraft.
“Vi ser att kapitaltillgången för bolagen stabiliserats något efter två osäkra år. Samtidigt ser vi att andelen bolag som utökat personalstyrkan har ökat. Detta ger hopp om att de ekonomiska förutsättningarna för branschen kan vara på väg att förbättras så att de kan fokusera på innovation av tjänster” säger Roslana Cederhage, generalsekreterare på SweFinTech.
Under 2024 har 48 procent har tagit in kapital vilket är en ökning jämfört med 2023, och andelen som anser att det blivit svårare att tillgå kapital under 2024 är 23 procent, en minskning med 36 procentenheter från föregående år. Den förbättrade kapitaltillgången speglas även på arbetsmarknaden, då 62 procent har nyanställt under 2024, en ökning med nio procentenheter. Detta har en betydelse för att kunna skala upp genom att anställa kompetens för att ta bolaget till nästa nivå.
”Sverige har länge kallats för en “unicorn factory” och legat i framkant inom fintech i Europa och världen. Vi ser nu att andra länder skalar upp, medan Sverige håller på att bli omsprunget, exempelvis inom omedelbara betalningar. Därför behövs reformer för att underlätta en konkurrenskraftig svensk fintechbransch”, säger Mats Persson Bergius, styrelseordförande SweFinTech.
Rapporten belyser även att konkurrensen inom omedelbara betalningar är obefintlig mot bakgrunden att endast en aktör (Swish, bankernas tjänst) dominerat de senaste 10 åren. Det har inte funnits möjlighet för fintechbolag att kunna erbjuda nya innovativa betalningslösningar för konsumenter och företag. Det är upp till på bankerna att öppna upp för bankkontoinnehavare att kunna betal omedelbart vi Riksbankens avvecklingssystem RIX-INST (där betalningar sker).
Om SweFinTech och rapporten:
Swedish Fintech Association är en branschförening för svenska fintechbolag. Föreningen har omkring 100 medlemsföretag inom betalningar, lån, sparande, investeringar och digitala tillgångar. SweFinTech årliga rapport baseras på en enkät som skickas ut till medlemsbolagen med frågor kring finansiering, rekrytering, lagstiftning och regleringar samt den finansiella infrastrukturen.
Roslana Cederhage
Generalsekreterare, +46737534606 r.cederhage@swefintech.se
Comments