top of page

SweFinTech i möte med nya finansmarknadsministern Max Elger

Under tisdagen bjöd nya Finansmarknadsminister Max Elger in branschen för ett möte om bedrägerier inom e-handeln. Vid mötet närvarade Svenska Bankföreningens VD Hans Lindblad, Svensk Handels VD Karin Johansson och för SweFinTechs räkning generalsekreterare Louise Grabo.


Detta med anledning av de artiklar i Svenska Dagbladet som rapporterat om bedrägerier vid fakturaköp. Artiklarna i sig menar att anledningen till att bedrägerier förekommer på fakturaköp är för att alla köp inte innebär identifiering på konsumenten.


Utmaningen med identifieringsbedrägerier är ett större problem som drabbar den enskilda, handlaren och betaltjänstleverantören. Även vid bank-ID kan det förekomma problem med bedragare, detta kallas vishing och phishing. Hur bedragare ringer eller mejlar konsumenten, utger sig för att vara en handlare eller betaltjänstleverantör och får konsumenten att godkänna överföringar i Bank-ID-appen. SweFinTech lyfte på mötet fram vikten av regeringen att ta ett större grepp kring dessa frågor för att förstå var den största problematiken finns och hur näringslivet och myndigheter kan arbeta tillsammans för att stoppa brottsligheten.


Finansmarknadsminister Elger meddelade på mötet att initiativ från regeringen kommer att tas för att minska bedrägerier inom e-handeln. Bl.a. nämns möjligheten att införa tvingande krav på identifiering vid fakturaköp som ett förslag.


SweFinTech var öppna med att vi gärna bidrar till processen för att få ett förslag som är så bra för konsumenten och branschen som möjligt och bjöd in Elger att delta i ett möte med de två största aktörerna på marknaden, Klarna och Qliro.


39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page