top of page

Almedalen 2024

Ännu ett Almedalen har avslutats. SweFinTech har likt många andra besökt insiktsfulla seminarier, trevliga mingel och deltagit i paneler. 

I tisdags medverkade näringspolitisk sakkunnig Görel Wästerlid i Kontantupprorets panelsamtal "Påtvingad digitalisering, ett smörgåsbord för kriminella" där SweFinTech tryckte på att bedrägerierna är fruktansvärda, men att formuleringen "påtvingad digitalisering" är för starkt. Digitala betallösningar har gjort vardagen enklare och smidigare för de flesta konsumenter och företag, det är därför de väljer att betala utan kontanter. Däremot behövs åtgärder för att komma till bukt med bedrägerierna, bland annat förbättrad transaktionsmonitorering och säkerhet i betalningsinfrastrukturen. I panelen deltog även Kontantupproret, Sveriges konsumenter, PRO och Malin Björk från Centerpartiet.

 

På onsdagen anordnade SweFinTech en fintechlunch tillsammans med medlemsbolag på plats, där även Ida Drougge från Moderaterna medverkade. Medlemsföretagen diskuterade vad som var top of mind för dem, bland annat tillgång till bankkonto, företagsfinansiering och komplexiteten i att söka EU-finansiering samt överskuldssättningsproblematiken.

 


Veckan avslutades med Entreprenörskapsforumspanel om regulatoriska sandlådors möjlighet att främja innovation och utveckling av ny teknik. I panelen deltog även Trafikverket, Tilläxtverket och Finansinspektionen. FI har i en färsk rapport om  möjligheten att införa en sandlåda sagt att de fortsatt inte ser ett behov av en sandlåda. De menar att behovet av en regulatorisk sandlåda har svalnat allteftersom fintech har mognat (fokus har snarare flyttats till innovation inom AI enligt dem), och att det är svårt att säkerställa rättvis konkurrens. Att majoriteten av lagstiftningen som kontrollerar branschen kommer från EU spelar också roll för myndighetens beslut. Diskussionerna bland åhörarna samt vissa i panelen centrerade kring att den svenska förvaltningsmodellen och kulturen hos många myndigheter gör det svårt för dem att ta steget att främja innovation utöver sina uppdrag som tillsynsmyndighet.

 Avslutningsvis kan det konstateras att bedrägeribekämpning samt kontanternas roll dominerade de flesta seminarier som relaterade till finansmarknadspolitik under Almedalsveckan.

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page