top of page

Damberg om de nya personaloptionerna”Jag valde fart före perfekthet”


SweFinTech hade ett lyckat årsmöte nu i februari. Vi gästades då

av Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson och näringslivsministern Mikael Damberg. Det var en intressant paneldiskussion då alla medlemsföretag hade möjlighet att få svar på sina frågor. Damberg ställdes då till svars för varför det nya förslaget om personaloptioner har mycket begräsningar och exkluderar många företag.


– Jag valde fart framför att hitta det perfekta systemet. Hade vi valt ett annat system än de som system som redan var prövade och godkända av EU-kommissionen så hade processen för att få till stånd den här lagstiftningen varit mycket längre. När vi fattar beslut måste vi se om det finns andra spridningseffekter på hela skattesystemet vilket gör det svårare. Sa Mikael Damberg i paneldiskussion under kvällen.


Elisabeth Svantesson ansåg att regeringen borde gått längre i de nya reglerna för personaloptioner.

– Jag tycker att det skulle ha gällt upp till 250 anställda och för högre omsättning, påtalade hon under kvällen.


Mikael Damberg stod på sig och pratade om vikten av att det skulle gå snabbt var avgörande efter önskemål från näringslivet. Han fortsätta med att förklara att EU spelade stor roll i varför det var svårt att göra förslaget mer omfattande:

– Det som jag tror att den här sektorn skulle vara mest intresserad av är att pusha gränserna för vilka sektorer som man kan ta in. Då måste man in och diskutera regelverk och kommissionen skulle behöva göra mer. Kollar man bara kostnadssidan och storlekssidan så är det enklare att fatta egna beslut, men då får vi också andra problem med andra gränsdragningar kring konkurrens. Jag tror att Klarna och Spotify skulle få det svårare om vi erbjöd medelstora bolag denna ”gräddfil”.


Men Knut Frängsmyr, vice VD på Klarna och styrelseledamot i SweFinTech, var inte övertygad och lät inte Dambergs argumentation passera. Han tycker att förslaget är urvattnat och fick medhåll från många medlemmar. Han menade att mer omfattande regler är viktigt för Sverige som land. Regeringen borde låtit dessa reglerna ta större plats i budgeten.


Damberg menade att förslaget om personaloptioner fick kosta, men inte hur mycket som helst. Han öppnade samtidigt försiktigt upp för att när reglerna ska utvärderas kan avgränsningar komma att förändras.


– Detta kommer behöva utvärderas för att se om reglerna fick de konsekvenser som vi ville, om det har betydelse för startup-scenen och om det går att stöka i avgränsningarna över tid. Det är klart att vi kan diskutera det. Men jag är stolt över att vi fick ett nytt system på plats efter relativt kort tid, framförde Mikael Damberg i slutet av paneldiskussionen.


På årsmötet valdes en styrelse på nytt och Lena Apler, ordförande för Collector Bank, valdes om till SweFinTechs ordförande. Hon kommenterade det så här:

– Föreningen har haft ett fantastiskt bra första år, det känns väldigt roligt att bli omvald. Nu har vi ett spännande år framför oss med PSD2 och GDPR som ska implementeras. Där ska vi ligga på så att det blir så bra som möjligt.










Kul med många medlemmar på plats. Här ser ni nästan hela styrelsen samlad.

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page