top of page

Den nya regeringen är på plats. Så ser förutsättningarna ut för Fintechbranschen


Foto: Regeringskansliet


Vi har en ny regering på plats med Ulf Kristersson (M) vid rodret. Det står nu klart att Elisabeth Svantesson (M) blir Finansminister och att Niklas Wykman (M) blir Finansmarknadsminister. Jessica Rosvall (M) kommer ratta det kommande EU-ordförandeskapet som EU-minister och Ebba Bush (KD) tar sätet som Närings- och energiminister samt vice statsminister.


Ministerposter

SweFinTech gissade som många andra rätt om att Elisabeth Svantesson blir Finansminister. Hon har under senaste mandatperioden råddat vice-ordförandeposten i Finansutskottet och varit Kristerssons högra hand som Moderaternas vice partiledare. Den nya finansmarknadsministern Niklas Wykman är inte lika välkänd. Han har under den senaste mandatperioden suttit i skatteutskottet och varit Moderaternas skattepolitiska talesperson. Under Alliansåren jobbade han som sakkunnig åt Anders Borg och har således erfarenhet av att jobba med finansiella frågor i tider av ekonomisk osäkerhet. I Wykmans profil på Moderaternas hemsida står det att han värderar en ekonomisk politik som värnar stabilitet i statskassan samt en god konkurrenskraft. Det återstår ännu att se hur Wykman kommer tackla finansmarknadsfrågorna. SweFinTech hoppas att innovation och digitalisering på den finansiella marknaden kommer stå högt på agendan.


Policyambitionerna i Kristerssons regering

Policyförslagen mjuklanserades redan under förra fredagens pressträff då Kristerssons regeringsunderlag, vilket även inkluderar Sverigedemokraterna, presenterade Tidöavtalet. I Tidöavtalet lyfts ett antal punkter som kan vara positiva för branschen. Det gäller minskade administrativa kostnader för företag, mer förmånliga bolags- och kapitalskatter, förbättrade villkor för personaloptioner och att villkoren för små- och medelstora företag ska förbättras genom förändringar i 3.12-regelverket.


I Kristerssons regeringsförklaring utvecklades den nya regeringens ambitioner ytterligare, då ett flertal sakområden som inte togs upp i Tidöavtalet lyftes. Ett av dem var ambitionerna för Sveriges ordförandeskap i EU. Sverige ska förutom att leda krishanteringen kring kriget i Ukraina och de höga energipriserna, även storsatsa på en ny tillväxtstrategi, stärka den inre marknaden samt lägga fokus på digitalisering- och techfrågor inom unionen. Ambitionen är att EU:s konkurrenskraft ska stärkas. Just fokuset på digitaliserings- och techfrågor är goda nyheter för fintechbranschen. Ett harmoniserat och digitaliseringsanpassat finansiellt regelverk på EU-nivå ger förutsättningar för svenska fintechbolag att enkelt expandera på den inre marknaden. En viktig pusselbit då EU:s marknad på 450 miljoner människor är väsentligt större än Sveriges på tio miljoner människor. Ett flertal viktiga beslut för branschen kommer dessutom tas under ordförandeskapet, inklusive förslaget om en “Open Finance Framework" samt strategin för realtidsbetalningar i EU.


Regeringen är endast några timmar gammal och har fyra år framför sig. Hur den kommer tackla en svår tid med hög inflation, krig och stundande lågkonjunktur återstå att se. SweFinTech påbörjar nu arbetet att göra fintechbranschens röst hörd i det nya Regeringskansliets korridorer framöver.



82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page