top of page

Fintechrapporten 2024: En bransch under omställning
I SweFinTechs senaste fintechrapport En bransch under omställning som publiceras idag kan vi rapportera att branschen fortsatt har det tufft, med en kylig kapitalmarknad, ökade varsel och en försämrad tillgång till den finansiella infrastrukturen.


Under 2023 sjönk andelen bolag som tagit in kapital till 45 procent och endast 39 procent avser ansöka om nytt kapital under det kommande året, vilket tyder på att bolagen ställt om mot lönsamhet. 43 procent av bolagen är lönsamma idag, medan 20 procent av bolagen riskerar att gå i konkurs inom ett år om de inte får in nytt kapital. De knaprare tiderna syns även i statistiken över kompetensförsörjningen, där andelen företag som behövt säga upp personal dubblerats jämfört med tidigare år.


Branschen upplever fortsatt regelbördan som betungande samtidigt som tillgången till infrastrukturen försämrats under året. Andelen bolag som upplevt problem med de-risking har fördubblats under året, från 18 procent till 39 procent.


SweFinTech presenterar 5 nya policyförslag för att främja fintechbranschen, bland annat ett förslag om en stärkt rätt till betalkonto, ett förslag om en fördjupad analys av konkurrensen på finansmarknaden samt att Finansinspektionen bör införa regulatorisk vägledning för innovativa bolag.
103 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page