top of page
Sök

Fintechrapporten 2024: En bransch under omstÀllning




I SweFinTechs senaste fintechrapport En bransch under omstÀllning som publiceras idag kan vi rapportera att branschen fortsatt har det tufft, med en kylig kapitalmarknad, ökade varsel och en försÀmrad tillgÄng till den finansiella infrastrukturen.


Under 2023 sjönk andelen bolag som tagit in kapital till 45 procent och endast 39 procent avser ansöka om nytt kapital under det kommande Äret, vilket tyder pÄ att bolagen stÀllt om mot lönsamhet. 43 procent av bolagen Àr lönsamma idag, medan 20 procent av bolagen riskerar att gÄ i konkurs inom ett Är om de inte fÄr in nytt kapital. De knaprare tiderna syns Àven i statistiken över kompetensförsörjningen, dÀr andelen företag som behövt sÀga upp personal dubblerats jÀmfört med tidigare Är.


Branschen upplever fortsatt regelbördan som betungande samtidigt som tillgÄngen till infrastrukturen försÀmrats under Äret. Andelen bolag som upplevt problem med de-risking har fördubblats under Äret, frÄn 18 procent till 39 procent.


SweFinTech presenterar 5 nya policyförslag för att frÀmja fintechbranschen, bland annat ett förslag om en stÀrkt rÀtt till betalkonto, ett förslag om en fördjupad analys av konkurrensen pÄ finansmarknaden samt att Finansinspektionen bör införa regulatorisk vÀgledning för innovativa bolag.




103 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page